Uusi tutkinto

Hei ja hyvää uudenvuoden aattoa kaikille! Vuosi 2017 alkaa olla taputeltu ja on aika siirtyä vuoteen 2018. Itsellä on nyt sitten puolet opinnoista suoritettu! Vuoden vaihteen jälkeen starttaa myös viimeiset lapsi- ja perhetyön perustutkinnon ryhmät, oppisopimusryhmä 22.1. ja aikuiskoulutusryhmä 3.4. Tämän jälkeen ei siis enää ole mahdollista suorittaa kyseistä tutkintoa. Vuonna 2018 tulee alkamaan uusi tutkinto, kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto. En uudesta tutkinnosta täysin tiedä millainen se tulee olemaan, mutta ajattelin nyt yrittää vähän avata mistä on kyse.

Vanhasta tutkinto valikoimasta tulee siis poistumaan lapsi- ja perhetyön perustutkinto (lastenohjaaja), viittomakielisen ohjauksen perustutkinto (viittomakielen ohjaaja) sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen perustutkinto (nuoriso ja vapaa-ajan ohjaaja). Uusi kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto koostuu osaamisaloista, joista Turun kristillisellä opistolla voi suorittaa varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisalan, tutkintonimike lastenohjaaja, sekä kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisalan, tutkintonimike kommunikaation ja viittomakielen ohjaaja. Uusi koulutus alkaa opistolla 27.8.2018.

Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala

Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala antaa pätevyyden tehdä töitä päiväkodissa, lastenohjaajana seurakunnassa, perhetoiminnan eri muodoissa sekä avoimessa varhaiskasvatustoiminnassa. Pakollisia tutkinnon osia ovat:

- Ammatillinen kohtaaminen, kasvatus ja ohjaaminen

- Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen

- Perheiden kanssa toimiminen ja monialainen yhteistyö

- Varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan toteuttaminen

Lisäksi tutkintoon kuuluu myös valinnaisia tutkinnonosia, joissa voi syventää osaamistaan mm. tukea tarvitsevien ohjaamisessa tai lapsen ilmaisun ohjaamisessa.

Kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisala

Kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisala antaa monipuoliset taidot ohjata ja avustaa henkilöitä, joilla on esimerkiksi kielellisiä häiriöitä, kuulovamma tai kielitaidon puutteellisuutta. Kommunikaation ja viittomakielen ohjaaja osaa käyttää työssään suomalaista viittomakieltä sekä puhetta tukevaa ja korvaavaa kommunikointia kuten tukiviittomia, esineitä, merkkejä, kuvia, piirtämistä ja selkokieltä.  Pakollisia tutkinnon osia ovat:

- Suomalaisella viittomakielellä toimiminen

- Kommunikointikeinojen käyttö vuorovaikutuksen edistämisessä

- Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen

- Kommunikoinnissa tukea tarvitsevan oppilaan tai opiskelijan oppimisen ohjaaminen

Tutkinto sisältää myös valinnaisia tutkinnon osia, joiden kautta voi syventää ohjausosaamista eri asiakasryhmien parissa.

Toivottavasti tuosta sai edes vähän kiinni millaisesta tutkinnosta on kyse. Onnellista uuttavuotta 2018!

Lisätietoa tutkinnosta saa opiston nettisivuilta ja ottamalla yhteyttä opintotoimistoon
puh. 0400 597 742,
040 710 4481
haku@tk-opisto.fi

tai koulutusvastaavaan Kirster Rantalaan
puh. 0400 510 997
krister.rantala@tk-opisto.fi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asuntola elämää

Tuleva ohjaaja, mutta millainen

Vieraileva kynä: Viittomakielen ohjaaja