Asuntola elämää

Välttämätön opiskelun mahdollistaja vai koti?

Koki ihminen asuntolan sitten kumpana tahansa näistä tai jonain aivan muuna, liittyy asuntolaan tiettyjä plussia ja miinuksia. Itse koen asuntolan kotina, vaikka syy siihen miksi siellä asun on toki alunperin ollut se etten muuten voisi opiskella opistolla. Sastamalasta Turkuun on noin 120 kilometriä ja julkinen liikenne ei kulje, niin että sillä pääsisi aamuisin kouluun. Nykyään asuntola on paikka jossa voin olla omaitseni ja asua rakkaiden ihmisten kanssa. Mutta niin kuin sanottu, liittyy asuntola elämään myös miinuksia:

- Yksinolon vaikeus. Itse elän kahden hengen huoneessa ja vietän paljon aikaani yhteistiloissa, joten yksin ei viikolla oikeastaan tule oltua. Itse olen todella sosiaalinen ihminen ja viihdyn toisten seurassa, joten minua se ei haittaa. Mutta toki välillä pitää muistaa olla yksinään ja ottaa omaa aikaa.

- Erilaiset tottumukset. Kun niin moni ihminen asuu samassa paikassa, on joukossa välttämättä erilaisia tottumuksia. Se mikä on toiselle riittävän siisti keittiö, on toiselle sietämätön sotku ja siinä missä toinen saa nukuttua pienestä metelistä huolimatta, vaatii toinen ehdotonta hiljaisuutta. Erimielisyyksiltä ei voida välttyä, mutta onneksi yleensä kaiken voi sopia ja asioista keskustella. 

- Luovutukset. Opiston tiloissa toimii myös kokous ja hotellipalvelu Linnasmäki Oy. Asuntolalaisille tämä tarkoittaa, että meidän täytyy välillä luovuttaa huoneemme viikonlopuksi hostellin käyttöön. Huone tulee siivota ja tavarat laittaa lukittuun kaappiin, niin että siellä voi yöpyä hostellivieras. 

Plussiakin asuntolassa on ja itse löydän niitä enemmä kuin miinus puolia.

- Ilmainen asuminen. Asuminen (perustutkinnon opiskelijoille) on ilmaista kahden hengen huoneissa. Siihen sisältyy myös ilmainen aamupala ja päivällinen. Ja ylipäätään aamupala on mielestäni suuri plussa. Kun saat vaan mennä linjastolle, ottaa vielä lämpimän sämpylän, lasin appelssiinimehua ja kupin kaakaota ja nauttia sen ystävien seurassa. 

- Ystävät. Mahdollisuus asua yhdessä samassa elämäntilanteessa olevien ihmisten kanssa, joille voi jakaa väsymyksen koulupäivän jälkeen ja joilta voi pyytää apua, kun ei itse ymmärrä mitä pitäisi tehdä. 

- Itsenäisyyteen siirtyminen. Itse koen (näin peruskoulupohjaisena) että asuntola on hyvä tapa harjoitella omilleen muuttamista. En asu enää kokonaan kotona ja pidän itse itsestäni huolta viikot, mutta en asu yksin, eikä minun tarvitse vielä maksaa vuokraa tai sähkölaskuja. 

- Lyhyet koulumatkat. No tätä tarvitsee tuskin selittää. Itse koen että on vallan mukavaa aamulla kävellä vain muutama kymmenen metriä ja löytää itsensä koulusta. 

- Vapaa-aika mahdollisuudet. Opistolta löytyy uima-allas, kuntosali ja kirjasto. Saamme käyttää liikuntasalia ja käsityöluokkaa. Asuntolalaisten avain sopii asuntolaohjaajan huoneeseen, josta löytyy pingispöytä, pleikkari ja singstarmikit. Lisäksi asuntolalaisille järjestetään toimintaa myös opiston ulkopuolella kuten megatsone pelejä, pakohuone pelejä ja keilausiltoja. 

Tätä ja paljon muuta on asuntolassa eläminen. Itse viihdyn tuossa paikassa suunnattomasti ja rakastan niitä ihmisiä joihin olen sen kautta päässyt tutustumaan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tuleva ohjaaja, mutta millainen

Vieraileva kynä: Viittomakielen ohjaaja