Mikä perhetyö?

Hei. Pitkästä aikaa kirjoittelen tänne. Viimeinen opiskelu vuoteni lähti käyntiin pari kuukautta sitten, ja vauhdilla lähtikin. Koulupäivät olivat pitkiä ja tuntui hyvältä vaihtelulta päästä työssäoppimaan. Tällä hetkellä olen ollut kaksi viikkoa suorittamassa perhelähtöinen ja yhteisöllinen kasvatustyö- tutkinnonosan työssäoppimista. Itse suoritan kyseistä jaksoa MLL:n perhekahvila ja lapsiparkki toiminnassa.

Perhetyö on opiskelujeni alussa minua eniten kiinnostanut työmuoto. Siitä huolimatta, etten oikeastaan tiennyt mistä on kyse, kuulosti perheiden kanssa työskentely mielenkiintoiselta. Ja pakko myöntää, etten vieläkään tiedä kaikkea mitä perhetyö pitää sisällään. Kyse on laajasta työkentästä, johon mahtuu niin perhekerhoja, -kahviloita, -muskareita, kuin tapaamisia perheen kotona.

Oma kokemukseni perhetyöstä on erilaisia kerhoja. Seurakuntajaksollani olin mukana avoimessa perhekerhossa, sekä ensimmäisen lapsen saaneiden vauvaryhmässä. Nyt olen tosiaan mukana perhekahvilassa ja samaan aikaan toimivassa lapsiparkki toiminnassa. Perhekerhot antavat vanhemmille mahdollisuuden tutustua muihin samassa tilanteessa oleviin vanhempiin, saada vertaistukea ja ohjattua toimintaa yhdessä lapsen kanssa. Lapsiparkki taas antaa mahdollisuuden saada lapset hoitoon esimerkiksi talon siivoamisen, ostosreissun tai vaikkapa oman harrastuksen ajaksi.

Lisäksi perhetyötä on esimerkiksi avohuollon tukipalveluihin kuuluva perhetyö, jossa työntekijä käy perheen kotona auttamassa ja keskustelemassa. Perhetyötä on myös yksinkertaisimmillaan se, kun työntekijä kohtaa vanhempia päiväkodissa ja keskustelee lapsen asioista ja vanhempien jaksamisesta. Tosin nykyään on osassa päiväkodeista palkattu erillinen päivähoidon perhetyöntekijä.

Opiskelijan näkökulmasta, omasta mielestä, ehkä haastavin työssäoppiminen. Hyvin on kuitenkin lähtenyt käyntiin. Perheet ja työkaverit ovat mukavia ja tuntuu kivalta päästä taas aidosti tekemään asioita.

Hyvää syksyä ja valoa pimeiden aamujen keskelle!

Ps. Päivittelen taas myös instagramiin, joten jos kiinnostaa niin käykää seuraamassa @henna_tko

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asuntola elämää

Tuleva ohjaaja, mutta millainen

Vieraileva kynä: Viittomakielen ohjaaja